Nyt tilbud for unge vil sparke seksuelle tabuer ned: “Vi skal kunne snakke om det”

Esbjerg og Varde Kommune har startet et nyt, anonymt tilbud for unge, der har brug for et sted, hvor de kan snakke om deres seksuelle sundhed og trivsel. 

Bolette Keimling Loklindt vil sammen med to læger fra Sydvestjysk sygehus tage imod unge i Varde og Esbjerg.
Foto af Mathias Abildtrup Rasmussen

Af Mathias Abildtrup Rasmussen

“De unge føler, at de mangler viden om seksuel sundhed og trivsel. Det kan være svært at snakke med en gymnasielærer eller en folkeskolelærer, som man skal have i historie dagen efter.”

Sådan lyder det fra Bolette Keimling Loklindt, Ungerådgiver ved nystartede UngeLiv i Varde og Esbjerg Kommune. Et tilbud, der er sat i verden for at komme tabuet om sex og seksuel trivsel blandt de unge til livs. 

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Varde Kommune, Tina Agergaard Hansen, der har været med til at starte tilbuddet, fortæller om baggrunden for beslutningen til ritzau:

“Vi har manglet et sted, hvor rådgivning og vejledning om seksuel sundhed er let tilgængelig for de unge, og sker på de unges præmisser. Det skal vores nye tilbud, UngeLiv, fremover råde bod på.”

UngeLiv, der åbnede dørene for første gang den 3. oktober, er et tilbud for alle unge mellem 12 og 25 år i Esbjerg og Varde Kommune, hvor de kan komme og få anonym rådgivning omkring seksuel sundhed og trivsel. De kan få præventionsrådgivning, gratis prævention, gratis test for graviditet og kønssygdomme, men for Ungerådgiver Bolette Keimling Loklindt, er det lige så meget for at møde de unge og tale om de ting, der berører dem:

“Vi forsøger at skabe et rum uden tabuer, hvor man anonymt kan komme til os med hvad som helst.”

Illustration fra UngeLivs hjemmeside

Et uforløst vidensbehov

Tilbage i 2019 udgav Statens Serum Institut deres store rapport SEXUS, med en kortlægning af danskernes sexvaner. Her sagde hele 82% af mænd og 70% af kvinder, at de enten i ringe grad eller slet ikke havde talt med deres forældre om seksuelle emner i deres barndom og ungdom. Set i forbindelse med, at over halvdelen af den danske befolkning mener, at deres seksualundervisning i grundskolen var mangelfuld, er det ikke underligt, at de unge har interesse for det nye tilbud.

Også i Esbjerg og Varde Kommune har de lavet en undersøgelse, om de unge ville være interesseret i et sted, hvor de kan komme og snakke om seksuelle emner.

“De har været meget positive og har sagt, at det kunne de rigtig godt tænke sig. De føler, at de mangler viden på området,” siger Bolette fra UngeLiv.

Vi taler ikke om det

På trods af interessen blandt de unge for tilbuddet, er der stadig nogle strukturelle ting i samfundet, der holder os tilbage, mener Bolette Keimling Loklindt. 

“Det er jo et enormt tabubelagt emne. Selvom vi synes, det er noget, man skal kunne tale om, så er det bare ikke sådan, det er for de unge. Og derfor kan det være enormt grænseoverskridende, dels at tale med hinanden, men i særdeleshed at tale med sine forældre, sin lærer eller sin egen læge om det.” 

Når man kommer til UngeLiv, er det anonymt, og det gør en verden til forskel, siger Bolette:

“Når vi har talt sammen, behøver de ikke at se mig igen. Der er ikke nogen forpligtelser over for mig. De kan bare komme og snakke, og så er det nemmere at lette sit hjerte.”

Hun tilkendegiver, at vi udvikler os som samfund, men på trods af ændringer i seksualundervisningen i folkeskolen, har vi stadig fordomme, omkring dem der bryder med normerne. 

“Det skal vi ud og lave om på. Sige hallo “Vi lever i 2022. Vi skal have lov til at være forskellige, og vi må gøre det, som vi har lyst til, bare vi passer på hinanden.””

Særligt det, at vi har en berøringsangst for de seksuelle emner, mener hun er et problem:

“Vi taler ikke om det. Generelt er det problemet. Vi taler ikke om det. For mig handler det her projekt lige så meget om, at vi skal kunne snakke om tingene, for det, synes jeg, er et kæmpe problem, at vi ikke kan i dag. Vi skal ud og sparke tabuerne ned, for vi gider dem ikke mere.”