Gennem mad og hygge skal tilflyttere lære om normer og dansk kultur
Mentornetværk ’Mad og Hygge’ i Esbjerg vil gennem madlavning danne grobund for samtale og relationer på tværs af kulturer. På den måde vil de skabe sammenhængskraft i lokalområdet.

Af Sara Oline Martini Jørgensen
Når mentornetværket slår dørene op til ’Mad og Hygge’ i skolekøkkenet, er både kvinder, børn og mænd velkomne. Mens der bages chokoladekage eller koges ris, er der mulighed for at falde i snak med folk med forskellige nationaliteter, der har det til fælles, at de er nye i området. Formålet bag konceptet er, at tilflyttere i området omkring Esbjerg kan lære noget om den kultur, de er kommet til.
Det kan være svært at være tilflytter i en ny by og måske endda et nyt land. Mentornetværket, der primært er drevet af frivillige, vil ved hjælp af mentorer og sociale arrangementer imødekomme de nye. Er man medlem af netværket, kan man få tildelt en mentor. En mentor kan både hjælpe med det lavpraktiske som det at blive oprettet hos en sprogskole. De kan også hjælpe med, hvad der sker i området, og ofte efterspørger tilflytterne spørgsmål omkring normer og kultur som:
”Hvad er Danmark, og hvad kan Danmark?”
Det fortæller Mai Jensen, der er aktivitetskoordinater hos Mentornetværk i Esbjerg og Varde. Hun står blandt andet for arrangementet ’Mad og Hygge’, der både finder sted i Esbjerg og Varde.
”Vi vil gerne skabe gode relationer på kryds og tværs, der kan bidrage til at man lærer noget nyt og skaber venskaber,” siger Mai Jensen.
Formålet med ’Mad og Hygge’, er at man i fællesskab laver et måltid og derefter vender interessante, aktuelle emner, mens man spiser. Her kan tilflytterne dele råd med hinanden og skabe et netværk, der gør det lidt lettere at være ny i et område, man ikke kender så godt endnu.