Nye priser på Fanølinjen deler vandene. Er folk villige til at betale ekstra for bæredygtighed i krisetider?
Priserne stiger overalt, og på Fanølinjen skal forbrugerne snart vænne sig til at betale ekstra for at bruge overfarten. Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for ændringerne, der er nødvendige for at bevare de grønne tiltag.

Foto: Frederik Præstiin
Af Frederik Præstiin
Mellem Fanø og Esbjerg sejler ’Grotte’, som er den ene af Fanølinjens tre færger, der dagligt pendulerer frem og tilbage over farvandet. Men Grotte er ikke som de andre. Den sejler nemlig udelukkende på el.
Et initiativ som for nogle år siden virkede som en naturlig arvtager fra dieselfærgerne.
Men så kom energikrisen og lige som så mange andre steder, får den nu også konsekvenser for Fanølinjen og dens forbrugere. Resultatet er færre overgange, længere sejltider og stigende priser for at bevare indsatserne på den grønne omstilling. Det er især de stigende priser, der nu får en blandet modtagelse fra befolkningen.
En af dem, der har reageret, er Pia Larsen. Hun er teknisk sagsbehandler og bor til dagligt på Fanø. Hun ved endnu ikke, hvad hun synes om det, men tænker meget på dem, der ikke har økonomisk råderum.
”Jeg forstår godt i forhold til energikrisen, at driften bliver dyrere. Det virker ikke rigtigt at belaste klimaet, så vil jeg hellere betale, hvad det koster. Jeg tænker meget på de mennesker, der ikke har råd, og hvor dagligdagen er blevet for dyr. Så kunne man spørge, om staten skulle dække dem, det kunne man i hvert fald overveje.”
Det er viceskoleleder på Fanø Skole, Anette Lock Hansen, enig i.
”Vi skal tænke mere grønt, og vi ved ikke, hvor længe det her varer ved. Men hvis det er en midlertidig stigning, er det fint. Men det er et svært dilemma, for der er jo nok mange i familien Danmark, hvor der er en smertegrænse, og hvor man får svært ved at klare den.
Og det er netop ikke alle, der har lige let ved at få økonomien til at hænge sammen, og hvor en prisstigning ikke gør det mere attraktivt at arbejde på Fanø.
”Hvis priserne stiger, kommer det uden tvivl til at have betydning for de fastansatte på øen, der selv skal betale for turen. Så jeg vil hellere beholde de nuværende priser og så have en dieselfærge,” siger en arbejder på Fanø, som gerne vil være anonym.
Hun frygter, at de stigende priser resulterer i en øflugt, hvor folk i stedet vil søge arbejde i Esbjerg.
Tiltagene på Fanølinjen har været nødvendige
Jesper Maack er PR- og kommunikationschef hos Fanølinjen, og han siger, at tiltagene har været nødvendige.
”Strømprisen er blevet 10 gange så dyr, og det kan mærkes. Mit indtryk er, at der ikke er en eneste på Fanø, der synes, det er en fed ting, at tingene stiger. Vi møder stor forståelse, men der er nogle enkelte, der hellere vil have, at færgerne sejler på sort diesel igen, i stedet for at priserne skal stige så meget. Men el er den teknologi, vi går med, når det gælder hurtigfærger. Vi vil meget nødigt gå tilbage og begynde at sejle på almindelig diesel,” siger han.
Forbrugerpriserne hos Fanølinjen kommer til at stige den 14. oktober.