Autocampere snyder sig ubevidst til de gode parkeringspladser
Friheden, mobiliteten og naturen gør livet i en autocamper attraktiv for mange. Man kan rejse rundt med sit hjem på ryggen, men man kan ikke slå sig ned hvor som helst.

Billede af Google Maps
Af Sissel Thiellesen
Kører man ud af Esbjerg by ad Sædding Strandvej, kommer man forbi nogle af Esbjergs dyreste og bedst placeret ejendomme. De har kig til Nordsøen, men også til parkeringspladser med store hvide autocampere.
”Nogle gange har der været op til fire autocampere stående på parkeringspladsen foran vores hus”, siger Jens Erik Knudsen.
Jens Erik Knudsen har et hus i første række. Det ligger lige ud til Sædding Strandvej, Nordsøen og en offentlig parkeringsplads. Han pointerer, at ideen med parkeringspladsen er, at man kan køre derned, nyde udsigten og køre væk igen.
”Det skal jo ikke være sådan, at man ikke kan komme til, fordi der holder store autocampere dernede. Der er et skilt, der indikerer, at man ikke må overnatte, men der er ikke nogen tvivl om, at der bliver overnattet dernede”, siger Jens Erik Knudsen.
Dropper campingpladserne
Kører man lidt længere ud af byen og væk fra strandvejen, kommer man til Esbjerg Camping. Her har Jørgen Nielsen ligeledes lagt mærke til tendensen med autocampere på parkeringspladserne langs vandet.
”En sommeraften kørte min kone og jeg langs Strandvejen. Bare på den strækning fra havnen og hen til vejen, hvor vi drejer ind til campingpladsen, talte vi omkring 19 autocampere, som parkerede dernede”, siger Jørgen Nielsen fra Esbjerg Camping.
De ulovligt parkerede autocampere er potentielle kunder for campingpladsen. Selvom de ikke vælger at betale for overnatningen på pladsen, vil de stadigvæk gerne nyde gavn af faciliteterne.
”Vi får nogle gange besøg af folk om morgenen, der spørger, om de kan købe sig til et bad, eller om de kan komme af med deres spildevand. Dem har vi lidt mistænkt for at bruge de offentlige parkeringspladser. Vi siger nej til begge dele, medmindre de betaler for en overnatning, og det vil de selvfølgelig ikke”, siger Jørgen Nielsen.
Regler der kan tolkes
Ifølge Jørgen Nielsen er der mange campister, der ikke kender reglerne for overnatning på offentlige parkeringspladser. Han peger på, at reglerne er op til fortolkning.
”De må holde pause, og det kan tolkes på mange måder. De må ikke campere, men de må gerne holde der og hvile sig, så spørgsmålet er bare, hvor lang tid de må det”, siger Jørgen Nielsen.
Hasse og Susan kører rundt i landet i deres gamle Mercedes 507D. Ifølge dem selv har de forstået reglerne for parkering på offentlige parkeringspladser. De mener, at man må parkere og overnatte alle steder, men ikke campere.
”Så snart man sætter bord, stole og andet ud, så mener vi, at man camperer, og så er det ikke tilladt at være der”, siger Hasse og Susan.
Tydeligere skiltning
Når reglerne kan tolkes på så forskellige måder, tyder det på, at der er et kommunikativt problem.
”Løsningen må være, at der sættes et skilt op, hvor der står, at man ikke må overnatte på parkeringspladserne”, siger Jørgen Nielsen.
Både Jørgen Nielsen og Jens Erik Knudsen peger på, at de kommunikative udfordringer kan løses med bedre skiltning.