Valgkampen bliver grønnere, men er den grøn nok?

Klima står højt på Anders Kronborgs politiske dagsorden. Alligevel kommer der om lidt valgplakater i lygtepælene, delt flyers, roser og guldkarameller ud på gaderne – og det er der én grund til, og det er stemmer.

I morgen åbner Anders Kronborgs valglokale i Kongensgade i Esbjerg. Foto: Nynne Lehbert

Af Nynne Lehbert

I går blev valgkampen officielt skudt i gang. Det er nu kandidaterne skal i rampelyset og vinde borgernes stemmer.

Valgplakater, flyers, bolcher, guldkarameller og røde roser er nogle af de ting Socialdemokratiet plejer at gøre sig bemærket på. Også i år, men ikke alt er som det plejer, fortæller Anders Kronborg, som er folketingspolitiker for Socialdemokratiet og igen i år stiller op som kandidat i Sydjyllands storkreds.

En nødvendighed

Cirka en tredjedel af Anders Kronborgs valgplakater er genbrug fra sidste valgperiode, og de er markeret med et genbrugsmærkat, for at gøre det synligt for borgerne.

”Vi er ikke hellige, for vi får også trykt nyt – men vi tænker os om og bruger vores sunde fornuft”, fortæller han.

Han forklarer, at det har været en overvejelse helt at droppe valgplakaterne, men at det ikke er en realitet.

”Valgplakater har en effekt. Uden tvivl. Og vi synes, det hører sig til i en valgkamp”, siger han og sammenligner det med at pynte et juletræ – en måde at gøre sig opmærksom på.

Han erkender, at det også er et strategisk spil. Det handler om stemmer.

”De personlige stemmer tæller til et folketingsvalg. Vi prøver at være synlige – så bredt som muligt.”

Genkendelse er lig med stemmer  

Karina Kosiara Pedersen mener også, at valgplakater har en tydelig effekt. Hun er lektor i statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun blandt andet underviser i vælgeradfærd.

”Der findes en positiv sammenhæng mellem andelen af stemmer, og det at have valgplakater oppe”, fortæller hun, og forklarer at genkendelse hos borgerne er vigtigt.

”Kandidater, der har været på TV får også flere stemmer”, siger hun og fortæller, at borgerne derved kan kende kandidaterne, og måske føler, at de kender dem bedre.

Rasmus Juhl, der er kontaktperson i Aarhus for Rød Grøn Ungdom, tror også, at valgplakater bidrager til flere personlige stemmer.

”Jeg ville ønske at valgplakater ikke var nødvendigt, men det giver en gejst”, siger han og fortæller, at ønskescenariet for organisationen er, at alle partier kunne føre valgkamp uden ressourcespild.