Gæster kan være rolige: Ingen kvaler, kommunen betaler

Landet hærges af stigende energipriser, men oplevelsen for gæsterne på Fiskeri- og Søfartsmuseet bliver ikke ringere. Kommunen betaler regningen, så fiskene kan trives og billetterne ikke stiger.

Den spættede sæl Rasmine sidder og venter på at få en lille fisk. I mellemtiden, kan hun nyde tilværelsen i sit bassin fyldt med havvand, som strømmer ind direkte fra den jyske vestkyst. Foto: Rebekka Søndergaard Gimm

Af Josephine Quiñones og Rebekka Søndergaard Gimm

Borgere fra nær og fjern kan fortsat beundre fisk, krabber og sæler, uden at oplevelsen forringes på grund af besparelser på energien. Selvom det kræver meget strøm at temperere de store akvarier og simulere havstrøm, behøver gæsterne ikke betale mere i entrépris. Det slipper de for, da kommunen betaler regningen hver måned.

Det ville være enden på museet, hvis museet selv skulle sørge for at betale regningerne. Jeppe Jensen, Akvarieleder hos Fiskeri- og Søfartsmuseet, anerkender fuldt ud vigtigheden af samarbejdet med kommunen:

”Sammenlignet med andre akvarier, kan vi tydeligt se, at vi har en fordel ved ikke selv at skulle betale strøm. Det kræver dog, at vi skal forsøge at optimere hele tiden og vise kommunen, hvordan de kan spare på strømmen”.

Samme kvalitet, mindre strøm

”Jeg mener, at det er urealistisk, at energiomkostningerne kommer til at have påvirkning på gæsternes oplevelse af at være her,” siger Jeppe Jensen.

I hans øjne vil det i stedet forbedre oplevelsen for gæsterne med tiltag, som sænker strømforbruget. Han ønsker eksempelvis belysningen sænket i rummene med akvarier, så hvert enkelt akvarie virker mere dragende, fordi lyset trækker gæsterne nærmere. Han forklarer, at hvis man udskifter loftslyset med billigere LED-alternativ, kunne man spare endnu mere på strømmen.

Dyrenes trivsel er vigtigst

Jeppe Jensen nægter dog at gå på kompromis med dyrenes trivsel, og salg af dyrene vil heller ikke komme på tale. Selvom det er muligt at lave en del besparelser på de forskellige akvarier og den daglige drift, er det vigtigst for museets akvarieleder, at der ikke spares, så dyrene mistrives.

Se mere om, hvorfor det er vigtigt, at museet kan skrue på temperaturerne, så ålekvabben kan få sine unger.