Grøn plan varmer hjerter i Esbjerg
Den grønne omstilling, der tager om sig i Esbjerg, er omfattende, og første del skal starte allerede til årsskiftet. DIN Forsyning er optimistiske, og det er de ikke ene om.

Af Lærke Kobberup
Den grønne fremtid er klar til at omfavne Esbjerg, og Esbjerg er klar. Det store Ørsted Esbjergværk, hvis skorsten kan ses i hele byen, og som har ligget i Esbjerg siden 1992, skal dreje nøglen om, og lade nye hænder tage vare på byens indbyggere.
DIN Forsyning er klar med løsningen i form af en stor omlægning. Hvor der før primært var fokus på kul fra Esbjergværket og affaldsafbrænding, vil der fremadrettet være seks forskellige energiforsyningsmuligheder:
Udover den allerede eksisterende affaldsafbrænding, vil deres primære fokus være træfliskedler (24,9%) og havvandspumper (17,9%). Ifølge Kenneth Jørgensen, projektleder på DIN Forsyning, er dette et klogt træk:


Grafer fra DIN Forsynings projektforslag
”Det er teknisk set en god løsning. Hvis elpriserne er lidt høje, kan vi spille lidt på flis-kedlerne og omvendt, hvis elpriserne er gunstige, kan vi køre lidt mere på varmepumperne”.
Den mulighed kan garantere forsyningen til borgerne og sikre en lav pris.
Det vigtige i selve processen
Træflisafbrænding udskiller stadig CO2, men hvor meget, afhænger af, hvilket flis man brænder:
”I det omfang, hvor træet er bæredygtigt produceret, så tæller det i de nationale regnskaber med som CO2 neutralt”
Sådan siger forsker Ole Kenneth Nielsen, chefkonsulent for det miljøteknologiske institut på Aarhus Universitet.
Han understreger vigtigheden af, at det er bæredygtigt materiale, der bliver brændt af.
Den mest realistiske plan
For Jørgen Ahlquist (S), formand for klima- og miljøudvalget i Esbjerg byråd, er det her klimamæssigt det bedste, de kunne håbe på:
”Jeg kunne selvfølgelig som formand for klima- og miljøudvalget have ønsket fuldstændig CO2-neutral opvarmning. Men pt. er det her de tekniske muligheder, vi har til rådighed”.
Han er godt tilfreds med planen, og Jørgen Ahlquist glæder sig til, at det går ordentligt i gang. Ifølge de officielle planer skal træflis-kedlerne begynde at varme op allerede, når kalenderen skifter til januar i 2023. Resten følger efter, og det hele skal stå færdigt i 2024.