Flere føler sig alene – Cafe Finns Paraply i Esbjerg giver socialt udsatte ly for ensomheden

Ensomhed er et voksende fænomen i Danmark. Derfor arbejder Esbjerg kommune og KFUM sammen om at skabe et fælleskab for folk med sociale udfordringer.

Jørgen Engholm er uddannet pædagog, og har været leder inden for det sociale område i flere år.
Foto af Nicolai Yevmenchyk.

Af Nicolai Yevmenchyk

Fra den åbne glashoveddør inviterer duften af danske hofretter og varm kaffe ensomme esbjergensere ind til trygge og uformelle rammer. Med socialt udsatte i fokus forsøger Cafe Finns Paraply at tage hånd om dem, der mangler et fællesskab. Ifølge Socialstyrelsen, fastslår en undersøgelse fra sidste år, at 12,4% af danskere viser tegn på svær ensomhed. Blot fire år tidligere var det 8,3%. Derfor har Esbjerg kommune og KFUM skabt cafeen for at hjælpe udsatte mennesker med psykiske lidelser, misbrug og andre udfordringer ved at give dem et netværk med ligesindede.

Fællesaktiviteter
Ifølge lederen hos Cafe Finns Paraply, Jørgen Engholm, er det sociale i højsædet. Gennem fællesspisning og aktiviteter forsøger de at øge trivslen hos udsatte og ensomme folk. Det sker blandt andet i form af jævnlige naturudflugter og museumsbesøg, som gæsterne sætter stor pris på.

”Vi var engang i Horsens statsfængsel. Det lever jeg højt på. Det var alletiders!”, siger Tove, som er kommet hos cafeen i flere år.

For hende betyder det især meget at have lært så mange at kende. Derfor benytter hun sig af det sociale tilbud fra tirsdag til fredag hver uge, hvor hun også hjælper til frivilligt. Hun understreger, at hun ikke ville få den menneskelige kontakt, hvis hun blev derhjemme.

For 50 kroner kan gæsterne købe dagens ret.
Foto: Nicolai Yevmenchyk

Plads til at være den man er
Formålet hos Cafe Finns Paraply er især at hjælpe udsatte mennesker med at komme ud og engagere sig socialt. Derfor understreger Jørgen Engholm, at der skal være plads til at være, den man er. Af den grund spørger de aldrig ind til folks diagnoser og udfordringer:

”Når man kommer ind i det kommunale system, så bliver man spurgt om alt muligt, der bliver skrevet ned. Der har vi lyst til bare at være et fristed fra alt det.”

For Jørgen Engholm betyder det især meget at se, når folk rykker sig, efter de begynder at komme i cafeen. Tidligere har de haft et samarbejde med socialpsykiatrien i kommunen, hvor en gruppe på tolv skulle mødes til fælles madlavning og spisning over flere gange:

”Der var nogle, der var buret inde derhjemme og ikke havde været ude i flere år, som kommer med i det her projekt og ender med at blive frivillige hos os”, siger han.

Til nytte i samfundet
Som et forsøg på at forebygge ensomheden, er Cafe Finns Paraply ved at opstarte et vikarkorps af cafeens gæster. Jørgen Engholm udtaler, at målet er at inkludere socialt udsatte mere i samfundet, da flere har udtrykt, at de gerne vil komme ud og gøre nytte:

”Alle vil jo gerne være helt normale. Så det med at komme ud og tjene sine egne penge, det gør noget ved selvværdet.”

Arbejdet vil omfatte mindre opgaver som rengøring eller at hjælpe til på en fabrik. Men for at projektet kan realiseres, kræver det, at kommunen ønsker at samarbejde om ideen.