Hvert femte butikslokale står tomt: Danmarks hidtil længste gågade er blevet kortere, men den er stadigvæk for lang

Esbjerg er Danmarks sjette største by, men deres gågade har i lang tid været kendt som Danmarks længste. Noget tyder på, at det er fortid, og byen promoveres ikke længere med denne rekord.

Af Laura Dokkedal og Sissel Thiellesen

Søger man på Google efter Danmarks længste gågade, dukker Esbjerg op som rekordførende by. Det er ifølge citychef, Birgitta Christensen fra Esbjerg City ikke en rekord og et rygte, som Esbjerg kan ruste sig af længere. Gågaden er blevet kortet af, og den fjerneste del er ikke længere en integreret del af handelsområdet. Det er gjort i et forsøg på at samle de nuværende butikker i et mere komprimeret område af byen.

”Måske er det fortsat den længste gågade metermæssigt, men det er ikke noget vi promoverer os på,” siger Birgitta Christensen.

Hun kan godt selv se udfordringen ved at promovere Esbjerg som Danmarks længste gågade, når en femtedel af gadens butikslokaler står tomme.

Den stadig lange gågade

Går man en tur igennem den nu kortere gågade, vil man til trods for indsatsen møde mange ledige lejemål. Hele 29 lejemål med skilte i vinduet ud af 131 indikerer, at man endnu ikke er nået helt i mål med at samle butikkerne.

En tur ned ad gågaden viser Esbjergs ørkenområder. Video af Sissel Thiellesen og Laura Dokkedal.

”Som tiden er nu, er der for mange tomme lokaler. Det havde været bedre, hvis gågaden var kortere. Centrum er helt sikkert ved torvet,” siger Mette Lind fra tøjbutikken Jill and Joy.

Tøjbutikken ligger lige på grænsen af den del af gågaden, der nu er fortid. Det skræmmer dog ikke Mette Lind, da den familieejet butik har ligget på samme adresse i en årrække og har bygget et stabilt kundenetværk op. Det er dog ikke alle butikker, der er lige så privilegerede. Karina Nielsen fra tøjbutikken Coast fortæller, at der mangler liv i gågadens ender.

”Vi har overvejet, om det kunne være en idé at flytte længere op mod midten af gågaden for at få flere strøgkunder,” siger Karina Nielsen.

En sådan flytning kan være omkostningsfuld, da huslejepriserne er en del højere, jo tættere på torvet man kommer, så der satses på en større omsætning. Den chance var Trine Mathiasen fra Boutique Trine villig til at tage. De har netop flyttet adresse og er rykket tættere på torvet.

”Vi havde brug for mere plads, og vi ville gerne tiltrække flere kunder. Med den nye placering får vi flowet med fra torvet, så det skulle gerne kunne svare sig økonomisk,” siger Trine Mathiasen.

Esbjergs initiativer

De mange ledige lejemål og butikkernes mulighed for at flytte placering, har ifølge Brigitta Christensen været et problem over længere tid. Hun ser en tendens, hvor de mindre byer korter deres gågader af, som konsekvens af mere handel på nettet.

”Det har været oppe at vende, om der skulle laves sivegade trafik, hvor bilerne har nemmere adgang til at parkere nær gågaden, men Esbjerg har valgt at bibeholde det lange strøg,” siger Brigitta Christensen.